Despre rasa – Staffordshire Bull Terrier

Despre rasa – Staffordshire Bull Terrier

Denumirea de origine: Staffordshire Bull Terrier.
Denumirea populara: Staffie, Staffy-bull, English Staffy, Stafford, etc.
Grupa FCI: Grupa III, grupa terrierilor.

Aspect fizic:
Staffordshire Bull Terrier-ul este un caine de talie medie , compact, robust si foarte musculos , cu un aspect relativ similar cu mult mai marele American Staffordshire Terrier si American Pit Bull Terrier .
Capul – o caracteristica deosebita a rasei, este scurt si rotund, craniul este lat si patratos, stopul este proeminent, iar fruntea ridicata si scurta. Vazut de deasupra, capul unui Staffordshire Bull Terrier seamana vag cu un triunghi. Botul este scurt (jumatate din lungimea craniului) si puternic.  Trufa este negra, iar ploapele si buzele sunt de asemenea tot negre. Ochii sunt mici si rotunzi. Urechile sunt de marime medie, iar tinuta corecta a acestora este sub forma “petalei de trandafir”, mai concret cutate de la jumatate.
Membrele anterioare sunt drepte, cu osatura solida, asezate destul de distantat, cu chisita puternica, de la care labele se indreapta usor spre exterior. Umerii sunt plasati destul de mult spre inapoi, articulatia cotului ferma. Membrele posterioare sunt foarte musculoase,cu jaretii bine coborati si genunchii corect angulati. Vazute din spate, membrele sunt paralele. Au talpi groase, puternice si de dimensiune medie.
Corpul unui Staffordshire Bull Terrier este musculos, compact si solid, coastele fiind bine arcuite, dand senzatia de maxim de substanta si putere. Pieptul este larg si talia bine marcata in dreptul zonei renale, adancimea pieptului fiind egala cu inaltimea cotului. Coada cainelui, purtata corect, trebuie sa semene cu maner de pompa veche.
Miscarea este libera, plina de forta si agilitate, cu economie de efort. Membrele se misca paralel vazute atat din fata cat si din spate. Este evidenta forta de propulsie imprimata de trenul posterior.
Ca si culori, cainii din acesta rasa pot fi negri, roscati, tigrati sau albastri, fiecare culoare admitand si combinatii cu alb. De evitat sunt cainii de culoare maro-vânat (culoarea ficatului), dar si combinatia “black and tan” (negru cu pete de foc).
Staffordshire Bull Terrier-ul are parul scurt, neted, moale si des, ajutand la aerodinamica acestuia. Blana poate fi periata ocazional cu o perie din cauciuc pentru a fi indepartate firele de par moarte.
Pentru ca inaltimea acestui caine ajunge la 35 – 41 cm la greaban, greutatea acestuia variaza de la 12 kg la 18-19 kg, in functie de sex.

Scurt istoric:
Staffordshire Bull Terrier, este o rasa de caini originara din Anglia si a aparut ca urmare a incrucisarilor dintre mai multe rase, printre care si Bulldog-ul acelor ani si vechiul Terrier Englez. Bazele rasei au fost puse in jurul anilor 1780 – 1800. Se numeau „Half & half” sau „Bull and terrier”, acesti caini hartuind tauri, considerandu-se de catre nobili ca aceste procedee fragezeau carnea animalului vanat. Cu timpul paleta de animale folosite pentru divertismentul oamenilor, contra carora luptau cainii acelor vremuri s-a extins, ajungandu-se la ursi sau chiar animale exotice. Se urmarea testarea aptitudinilor cainilor, dar si a”gameness-ului” acestora, adica aptitudinea de a nu renunta in pofida niciunei provocari.
Dupa anul 1835, cand luptele cu tauri au fost interzise, fiind adoptate legi cu privire la protectia animalelor, atentia s-a indreptat catre Pit. A fost necesara „rafinarea” cainelui Half & Half din dorinta de a obtine caini mai mici, mai agili, complet docili fata de om, vechile linii, mai masive fiind mai costisitoare si deci mai greu de intretinut.
Se urmarea ca acesti caini sa poata fi mai agili si mai rapizi, astfel incat sa se poata incadra „in categorie” si in spatii mici amenajate prin diverse localuri sau locuri ferite, cainii luptand dupa diverse reguli, sau chiar pana la moarte, supravietuitorul fiind declarat castigator. În ciuda faptului ca erau instruiti pentru a fi agresivi, cainii trebuiau sa aiba totusi un temperament bun fata de oameni, intrucat handler-ul trebuia sa poate desparti si manevra câinele ori de cate ori era nevoie, fara ca acesta sa-l muste sau sa-l atace . A trecut o perioada semnificativa, pana cand acestea s-au rarit, perioada recesiunii fiind determinanta.
In mai 1935 a inceput oficial selectia pentru show in cadrul „The Staffordshire Bull Terrier Club”, care exista si astazi, cunoscut de catre iubitorii rasei ca „The Parent Club”. In cadrul primului show, primii doi campioni ai rasei au fost desemnati Ch. Gentleman Jim – care intre 1936 si 1939 a fost folosit intens la monta, iar conform registrelor clubului, in acea perioada a avut cca 250 de pui si Ch. Lady Eve. Initial existau diferente foarte mari privitoare la constructia generala, cat si la forma capului si a greutatii. La primul show, reputatul crescator Henri Melling, a participat cu trei caini care difereau foarte mult intre ei.
Popularitatea acestor caini, care poarta numele comitatului din care provin, a crescut in anii urmatori atat in Statele Unite, unde rasa a fost recunoscuta de catre American Kennel Club in 1975 , cat si in Europa, in Anglia, fiind a cincea rasa ca popularitate, anual nascandu-se cca 10000 de pui pe an, ceea ce spune foarte mult despre dragostea pe care i-o poarta insularii.

Caracter si aptitudini: 
Staffordshire Bull Terrier-ul are o personalitate foarte puternica, fiind un caine manat de un curaj fara limte, inteligent, tenace, vioi, sprinten, temperat, calm si energic.
Ascultator si devotat familiei,  este foarte iubitor si tolerant cu copiii, in Anglia fiind cunoscut sub numele de ‘’Nany Dog’’- cainele doica, datorita dragostei lui innascute pentru copii, carorora le suporta toate, capriciile, jocurile si pedepsele, chiar si pe cele mai neplacute.
Desi a fost combatant in arene, este in general prietenos si entuziast in prezenta oamenilor, mai ales in perioada de juniorat, atunci cand sare sau linge pe oricine. Dupa maturizare, Staffordshire Bull Terrier-ul devine mai rezervat in relatia cu persoanele straine.
Atata timp cat au fost socializati de mici cu alti caini sau animale din gospodarie nu vor avea mari probleme cand vor fi maturi, in privinta agesivitatii. Totusi, oricat de mult si bine vor fi socializati cu alti caini tot aceste tendinte de agresivitate pot exista, pentru ca originea sa de Terrier, dar si cariera sa de gladiator si-au pus amprenta asupra caracterului sau si la fel ca si Amstaff-ul, nu este genul de caine care sa se lase ”calcat pe bombeuri”, de aceea trebuie sa i se infraneze orice tentativa de agresivitate. Unii dintre legiutorii din Europa continentala l-au inghesuit si pe el in lista raselor potential periculoase, desi daca ar fi intrebati, nu prea stiu de ce…
Acest caine se poate adapta la conditiile de viata oferite – aer liber sau apartament. Este recomandat  persoanelor active, cu experienta in cresterea cainilor, care isi pot rezerva zilnic timp pentru caine, sa fie iubitoare si rabdatoare. Nu trebuie tinut mult timp in soare puternic. Ii place sa alerge, sa se joace cu mingea, sa faca aport, fiind un companion deosebit de agreabil si plin de viata. Cand face suficienta miscare, este linsitit in casa.
Dresajul acestui caine ar fi bine sa fie facut de o persoana cu experienta, deoarece Staffordshire Bull Terrier-ul este un caine inteligent care invata destul de repede, dar uneori mai poate fi putin incapatanat. De aceea dresajul trebuie sa fie ferm, consecvent, fara a fi dur sau sever, ci incurajator si cu manifestari de dragoste.
Este folosit in principal ca animal de companie, nefiind un paznic nativ. Ii plac foarte mult provocarile, multi caini din aceasta rasa fiind participanti la concursurile de ‘’agility’’.

Boli frecvente:
Ca si boli care afecteaza in mod frecvent cainii din rasa Staffordshire Bull Terrier, amintim L-2-HGA (L-2-hydroxyglutaric aciduria), care este o disfunctie neurometabolica, afectand sistemul nervos central, cu semne clinice ce isi fac aparitia de regula intre 6 luni si un an, manifestate prin mers impleticit, tremur, rigiditate musculara ca rezultat al exercitiilor sau in urma excitatiilor sau comportament neobisnuit.
O alta boala care poate afecta aceasta rasa este cataracta ereditara, boala care poate afecta vederea cainelui, pana la orbire. Alte probleme pot aparea legate de boli de piele, boli parazitare in general, cum ar fi demodecia si microsporoza.
Un studiu al UK Kennel Club releva ca in medie, durata de viata a unui Staffordshire Bull Terrier este de 12.75 ani.

Staffordshire Bull Terrier-ul traieste pentru stapanul sau si pentru familia acestuia!